tisdag 15 juni 2010

Hood


Hood är berättelsen om hur Robin Locksley blev Robin Hood. Legenden om Robin Hood har förts vidare i muntlig form ända sen 1100-talet då allt ska ha utspelat sig. Många böcker har skrivits och många filmer gjorts om hjälten Robin Hood som stal från de rika för att ge till de fattiga. Mats Wahl har i denna bok gjort ett något annorlunda porträtt av Robin och hans älskade Marion, vilket jag tycker är intressant. Wahl har utgått från att Robin Locksley är bondson och endast 16 år gammal. Marion framställs inte som någon vän jungfru, tvärtom, men för Robin är hon den enda, och han är villig att sätta sitt liv på spel för att få henne.

Det är dystra tider för Englands bönder. Kung Rickard har blivit tillfångatagen i främmande land och nu krävs lösensumma för att han ska bli släppt. Detta lösen är det bönderna som ska betala. Samtidigt intrigerar Rickards bror John och han betalar gärna för att Rickard ska fortsätta hållas fänglsad. När det går upp för bönderna att de tvingas betala pengar både åt kung Rickard och prins John får de nog. De bestämmer sig för att ta tillbaka vad som är deras. Till ledare väljs den unge, men med pilbågen så skicklige, Robin Locksley.

I denna bok hamnar Robins hjältegloria ibland på sned, men det är en riktigt spännande äventyrsberättelse Wahl bjuder på. Jag rekommenderar den till alla som vill ha en annorlunda - och kanske lite mer verklighetstrogen? - bild av Robin Hood och hans sköna Marion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar