tisdag 30 november 2010

Samariasjöns hemlighet

Samariasjöns hemlighet av författaren Mia Söderberg och illustratören Katarina Strömgård är en riktig äventyrsbok att mysa i snöstormen med. Det är skönt att drömma sig tillbaka till sommaren, men Sofia och Tim, som boken handlar om, tycker att sommarlovet är lågtråkigt. De hoppas att något spännande ska hända snart. Därför beger de sig till skolan för att smita ned i källaren och fram till dörren de upptäckt för några år sedan. Dörren som leder till landet Englamark.
(Du kan läsa mer om hur allt började i de tidigare böckerna De tre nycklarna och Hotet mot Diamantdalen).

I Englamark har Sofia och Tim redan lärt känna örnarna Pokus, Frazie och deras ungar. Men när de återser sina vänner får höra en hemsk nyhet. En av örnarnas ungar är försvunnen. Ernie den lilla örnpojken försvann spårlöst när de badade i Samariasjön. Tim och Sofia lovar att hjälpa till att hitta honom, men deras uppdrag visar sig bli både kusligt och ganska farligt...

Det jag gillar bäst med den här boken är härliga bilderna som Katarina Strömgåd gjort. Man kan sitta hur länge som helst och se sig varm av sommarbilder och de lockar verkligen att läsa vidare. En annan idé som fachinerade mig med den hemliga Samariasjön var hur barnen lär sig att de kan färdas under vattnet i luftbubblorna som finns där. Tänk dig att vara under vattnet i en bubbla och att du kan styra den genom att peka på väggarna åt det håll du ska åka. Men peta inte för hårt och andas inte för häftigt för då kanske den spricker! Klarar du att simma hela vägen tillbaka upp till ytan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar