tisdag 7 december 2010

En förknorrad vinter.

Ni har väl inte missat Hotell Gyllene knorren som blivit årets julkalender i tv? Kalendern bygger på Måns Gahrton och Johan Unenges böcker om hotellet i Östra glesbygden. För bara några dagar sedan kom en bunt alldeles nya böcker till skolbiblioteksavdelningen. Sex stycken exemplar av boken En förknorrad vinter ligger och väntar på att få sina stämplar och streckkoder innan de skickas ut till skolorna i Heby kommun. Så håll utkik på era skolbibliotek senare i veckan!

Jag kunde så klart inte låta bli att låna en av dem för att tjuvläsa lite. Det som denna boken handlar om har inte visats i tv ännu, så jag vågar inte berätta allt för mycket. Personerna i boken (familjen Rantanen) känner man dock igen. Det är mamman Ritva som fixar och ordnar och nästan alltid är possitiv, pappan Roger som verkar lite vimsig, Dottern Isadora som jobbar hårt för att verka tuff, Sonen Ingo som hamnar i det ena upptåget efter det andra och sist men inte minst minigrisen Pyret som är Ingos bäste vän och en kaosspridare av stora mått.

Jag satt och fnissade i min läsfåtölj åt alla skämt och allt elände som drabbar familjen Rantanen i denna bok. De får veta att deras värsta konkurenter som äger det fina hotellet vid motorvägen ska försöka få ett pris för bästa vinterhotell i Östra glesbyggden. En snöstjärna ska de försöka övertyga kontrollanten att de är värda att vinna till sitt hotell. Men Ritva och de andra på Hotell Gyllene knorren bestämmer sig så klart att de ska göra allt för att få över kontrollanten på deras sida. Snöstjärnan är så gott som deras!

Men sen går det ju som vanligt inte alltid som det är tänkt på Hotell Gyllene knorren...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar