måndag 10 oktober 2011

Gittan gömmer bort sig

Vad gör du om du råkat göra något riktigt dumt som du inte kan berätta för någon? Gittan, hon har ett ställe längst in i sitt rum där hon gömmer bort sig.

Allt börjar med att Gittan hälsar på sin granne Hjördis. Hjördis får inte plats på Gittans dagis för det är fullt, så Hjördis får vara hemma med barnflickan Puma. Puma har tatueringar och lila naglar och en gång målade hon en myra på Gittans arm när Gittan ville det. Puma tar också hand om två små dagbarn som varken kan gå eller prata. När småbarnen sover middag blir Gittan och Hjördis tillsagda att vara tysta och inte väcka dem. Men Hjördis hittar på att de ska gå in till småungarna i alla fall. Väl där kan Hjördis inte låta bli att skaka deras säng så de vaknar och när småbarnen ändå är uppe kan de ju lika gärna leka med dem tycker Hjördis. Hon ritar tatueringar på dem och leker korv och teater med dem. Gittan sitter mest bredvid och ritar en lila nagel på sig själv. Sedan tröttnar Hjördis på småttingarna och tycker att de kan lägga sig igen. Gittan hjälper till och bär ett av barnen till sängen. Det är då det händer - Gittan tappar den lilla som får en bula och börjar skrika så Puma kommer infarande. Gittan flyr hem och gömmer sig, aldrig mer kommer hon att kunna komma fram.

Jag gillar alla böckerna om Gittan, men Gittan gömmer bort sig är min absoluta favorit! Tänk den som kunde skriva och teckna som Pija Lindenbaum, text och bild har sådan fin samstämmighet. Jag skrattar högt åt de fantastiska bilderna, allra roligast är när den hämningslösa Hjördis ritar tatureringar på småttingarnas huvuden medan barnen själva bligar oförstående. Sedan skär det i hjärtat när Gittan är så förkrossad över det som hänt. Tur att att det löser sig till slut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar