tisdag 6 december 2011

Reckless

Jacob och Will bor ensamma med sin mor, deras far är sedan länge försvunnen. De är så olika varandra som bröder kan vara; Jacob är lättsinnig, otålig och har hetsigt temperament, medan Will är försiktig, snäll och lugn och ser upp till sin storebror. En dag gör Jacob en fantastisk upptäckt - bakom spegeln i hans fars arbetsrum finns en annan värld. Spegelvärlden påminner om vår värld för länge sedan, men förutom människor bor där också feer, troll, häxor och andra sagoväsen. Där finns också goyler, ett folk av sten med långa vassa klor. Jacob bestämmer sig för att spegelvärlden ska vara hans egen hemlighet. Allt eftersom åren går tillbringar Jacob alltmer tid där och försvinner därmed långa perioder, till hans mors och brors stora förtvivlan.

Trots alla inslag av sagofigurer är spegelvärlden långt ifrån en glad och solig saga. 12 år efter Jacobs första inträde i världen pågår nu ett fruktansvärt krig mellan människor och goyler. Goylerna får ett allt större övertag, mycket beroende på en förbannelse som gör att varje människa som blir riven av en goyl själv förvandlas till en. Hittills har Jacob alltid obemärkt tagit sig in i spegelvälden, men en dag följer Will efter honom utan att Jacob märker det. Innan Jacob fått Will att gå tillbaka stöter de på goyler. Will blir riven och börjar nu själv förvandlas till en goyl. Jacob ger sig ut på jakt efter någon som kan hejda hans brors förvandling. Han är beredd att göra vad som helst för att få tillbaka sin bror, men anar inte hur mycket det kan komma att kosta honom själv.


Att Cornelia Funke utgått från Grimms sagor när hon skrivit Reckless undgår nog inte någon. Här dyker det upp Bord duka dig, Rapuntzel hårstrån och många andra företeelser från sagans värld, skickligt ihopvävt med fantasy. Tillsammans blir det en fascinerande och verkligt spännande berättelse som jag hade mycket svårt att lägga ifrån mig. Efteråt var jag omtumlad och lite snopen, skulle det verkligen sluta så här? Men så läste jag på och förstod att det skulle bli en fortsättning. Jag väntar med stor spänning på den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar