fredag 25 oktober 2013

Kärlek och vänskap

Två av mina favoriter bland ungdomsförfattarna, Johanna Lindbäck och Katarina von Bredow, har båda precis gett ut varsin mellanåldersbok. Jag hade höga förväntningar och de infriades verkligen.

Majken och Tessan har varit bästisar sedan dagis, men så verkar Tessan ha tröttnat. Hon börjar umgås med Belinda i klassen, som både hon och Majken tyckte var skitjobbig förut. Majken fattar ingenting. Tessan blir också ihop med Dexter utan att berätta det för Majken.

När Majken frågar vad om är fel säger Tessan att de är så olika, Majken vill ju aldrig prata om killar och inte har hon varit kär nån gång heller.

Majken vet inte vad hon ska göra för att rätta till allt. Men så lär hon känna Ivan som är nyinflyttad och går i parallellklassen. Hon och Ivan gör en deal, de ska prata och hänga med varann i skolan. Nu ska Tessan få se att Majken visst kan umgås med killar.

Jag tycker så mycket om Johanna Lindbäcks bok Lite ihop. Majken är tuffare än hon tror och jag blir glad och varm i hjärtat när jag läser om henne och Ivan.


Du & jag av Katarina von Bredow är första delen i en trilogi. Huvudperson är 11-åriga Andreas. Han har lätt för sig i skolan, är duktig på matte och bild. I klassen är det Kevin och Ida som styr, Andreas hör inte till de populära.

Andreas bor granne med klasskompisen Alicia som han är hemligt kär i. Ofta har Andreas och Alicia sällskap till skolan. Då har de hur kul som helst ihop, men när de kommer till skolan blir Alicia en annan person. Då säger hon taskiga saker till Andreas och gör allt för att passa in i Idas gäng.

En dag upptäcker Andreas att hans pappa Christer är otrogen mot hans mamma. Hela Andreas välkända värld faller samman. Inget är längre sig likt och när Andreas en dag träffar på Kevin från klassen och några äldre ungdomar som målar graffiti hänger han på.

Efter det förändras livet för Andreas. Kevin vill plötsligt ha honom med och Alicia verkar väldigt imponerad. Andreas känner att han själv förändras, men är det verkligen sådan han vill vara?

Katarina von Bredow är en mästare på att beskriva relationer och känslor på ett trovärdigt sätt. Jag känner verkligen med Andreas och ser fram emot att få läsa fortsättningen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar