tisdag 14 mars 2017

Tio över ett av Ann-Helén Laestadius

Maja bor i Kiruna. Under staden finns gruvan och nu ska delar av staden flyttas eller rivas för att inte riskera ras. Huset där Maja bor är ett av husen som ska rivas. Maja vill inte flytta, men hon är också skräckslagen för att staden ska rasa redan nu och att hennes familj ska dö.

Om det värsta händer vill hon vara beredd. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Då är hon vaken när de spränger nere i gruvan. Hon känner skakningarna, hör mullret och känner paniken komma. Full av skräck lyssnar hon efter sirener. Tänk om staden har rasat någonstans.

Maja är kär i Albin i parallellklassen. Hon spanar på honom i hemlighet. En dag börjar Albin i samma bokklubb som Maja. Det här är hennes chans att verkligen lära känna honom.

Samtidigt blir Majas oro allt större och en dag får hon en panikattack i skolan. Maja skäms. För vad kommer Albin tänka om han får veta. Men problemen blir allt värre och Maja vet inte hur länge till hon kan dölja hur hon egentligen mår.

Det här kanske låter som en deprimerande bok, men så är det inte. Den är skriven med humor utan att för den skull ta udden av allvaret. Tonsäker och väldigt, väldigt bra.

1 kommentar:

  1. Helt underbar bok! Såklart att folk mår konstigt när hela stan ska flyttas!

    SvaraRadera