onsdag 27 september 2017

I ljusets makt av Leigh Bardugo

Alina och Mal är båda föräldralösa och uppväxta på samma barnhem. Som små var de oskiljaktiga, men nu när de vuxit upp känner Alina att de håller på att glida isär.

Tsaren är den högsta ledaren i landet Ravka där de bor, men den verkliga härskaren är skuggmästaren. Han har förmågor som gör att inte ens tsaren vågar sätta sig upp mot honom. När det visar sig att Alina är solbringare och har just den kraft som skuggmästaren länge sökt, förs hon till tsarens palats för att lära sig styra sin förmåga. Folket i landet svälter och det är krig, men skuggmästaren säger att Alinas förmåga kommer kunna skapa fred och välstånd.

Den gåtfulla skuggmästaren ägnar mycket tid åt Alina, vilket väcker avundsjuka. Palatset är en värld av intriger och rykten. Alina får höra fruktansvärda saker om både tsaren och skuggmästaren, men vet inte vad hon ska tro. Hon önskar hon hade någon att lita på. Hon saknar Mal. En dag får Alina veta att hon svävar i livsfara. Hon blir tvungen att fly, men den som är ute efter henne ger inte upp.

Det här är första delen i Grisha-trilogin och alla tre delarna är nu utgivna. Det var länge sedan jag läste en så här bra fantasyserie som håller samma höga klass rakt igenom. Rekommenderas!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar