torsdag 4 oktober 2018

Gå på mål Marta av Anja Gatu

Marta växer upp i en liten stad i Brasiliens inland. Hennes familj är fattig och har bara råd att låta de äldsta barnen gå i skolan. Marta önskar att hon också fick gå i skolan, men hon förväntas vara hemma och hjälpa sin mamma och mormor. Marta är hellre ute och spelar fotboll. Hon drömmer om att få spela för landslaget. 

En dag får Martas storasyster arbete och slutar skolan. Nu är det Martas tur att börja, hon är överlycklig. Ännu bättre blir det när det visar sig att skolan har ett fotbollslag där Marta får vara med. 

Laget deltar i en cup och vinner, mycket tack vare Marta. På läktaren sitter en fotbollsagent. Han säger att Marta kan få plats på fotbollsskola i Rio. Det är ju vad Marta drömt om. Hennes mamma säger att hon får börja om hon kan få ihop pengar till resan. Kommer hon lyckas?

Marta har blivit utsedd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare fem år i rad. Författaren Anja Gatu har intervjuat Marta och utifrån det skrivit berättelsen om Martas uppväxt. Intressant att få läsa om hur allting började.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar