fredag 11 januari 2019

Gropen av Emma Adbåge

Bakom idrottshallen finns GROPEN, platsen där leken är underbar, vild och farlig! Men de vuxna är rädda att barnen slår sig. Man kan dö, säger de. De förbjuder barnen att vara där. Ok, då är barnen bara vid kanten av gropen, där kan man också leka. Men en dag är gropen igenfylld och den underbara lekplatsen är borta. Barnen är vilsna - tills de hittar HÖGEN! Det syns tydligt att de vuxna tycker att inte heller den här lekplatsen är lämplig...
Bilderna visar murrig natur och färgglada barn och vuxna. Barnen jag läste för blev väldigt intresserade av en bild när Vibeke snubblade på sina skosnören och ramlar rakt på näsan att det börjar blöda - och det var inte i Gropen!
Berättelsen baseras på en tydlig vi och de-känsla där de vuxna är de onda som inte förstår barnens lek. En bok som behövs när många lekytor är extremt säkrade och skapade utifrån de vuxnas perspektiv. Augustprisade Gropen är en härlig berättelse om ett gäng barn som tar leken i egna händer, och på ett annat sätt än de vuxna vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar