fredag 12 juni 2020

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem


Sofia Falkenhem 
Månne går i tvåan, bor växelvis hos mamma eller pappa. Nu ska hen börjar filma på Youtube, precis som idolen Lily, the_pink_rainbow_girl, och berätta hur det är att varken vara pojke eller flicka. Hen börjar spela piano hos Lily, och så småningom frågar hen hur man kan lägga ut filmer, och bli världens yngsta Youtuber. 

Hela tiden blir det konstigt, alltid måste hen försvara sig: släktingarna som tycker att hen ska sluta tramsa, äldre elever som kräver att få veta om hen är flicka eller pojke, vid luciafirandet där det bara sjungs om antingen pojke eller flicka. Till slut växer all den ångesten via klumpen i magen till en extra äcklig varelse som Månne helst gömmer. Hen ligger i snön och vill bara dö, blir alltmer en människa av glas. 

Klassen besöker simhallen, hjälp, var ska hen kunna klä om? 

Underbart att få ta del av kapitel som Youtube-film, även angiven hur lång tid den tar. Kul grepp!

Först tyckte jag att det var som en lärobok om transpersoner, tills Månnes personliga utsatthet beskrevs alltmer, och den grep riktigt tag i mig. Vet man också att transpersoner är högfrekventa i självmordsstatistiken är den såå viktig! Och skickligt skildrat. Dessutom fina, mangainspirerade teckningar. Så snyggt!

Har gjort Youtube-boktips om den här boken om en Youtuber 😃

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar