måndag 24 februari 2014

Konsten att ha sjukt låga förväntningar

Emanuel Kent Sjögren går i nian och har aldrig kysst nån tjej. Han har bara en kompis, Tore. Emanuel lever efter devisen: Ha sjukt låga förväntningar så blir du inte besviken. Men nu börjar han tröttna på sitt liv. Han känner att han har potential att bli nåt bättre, att leva ett roligare liv, att visa vem han egentligen är.

Ju mer han tänker på det desto mer inser han att det är Tore som håller honom tillbaka. Tore med sina gummistövlar och fiskarkeps. När Tore är borta från skolan några dagar hamnar Emanuel vid samma bord som den nya tjejen Bianca och Amelie, klassens okrönta drottning. De har kul ihop och Emanuel blir alltmer intresserad av Bianca. Han skulle kunna göra vad som helst för att hon ska se på honom med sina gröna, glittrande ögon. Visst, han kanske berättar saker om Tore som han inte borde ha sagt, men Tore behöver inte få veta. Och Bianca skrattar ju. Så blir Emanuel bjuden på fest hos en kompis till Amelie. Nu gäller det. Det här är hans chans att bli ensam med Bianca. Men saker och ting går inte riktigt som Emanuel tänkt sig...

Konsten att ha sjukt låga förväntningar är Åsa Asptjärns debutroman och jag gillar den så mycket! Jag kastas mellan känslor, skrattar så tårarna rinner och sitter med en mörk orosklump i magen för Emanuels skull. "Om inte om världen fuckar upp, gör det själv" säger Emanuel. Och fuckar upp gör han med besked. Han är långt ifrån någon hjälte, men man kan inte låta bli att älska honom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar