måndag 22 december 2014

Nidstången

Bröderna Alrik och Viggo har flyttat till Mariefred för att bo hos fosterföräldrarna Laylah och Anders. Deras mamma dricker och killarna har haft en tuff uppväxt. I skolan har det varit stökigt, men killarna är beslutna att det ska bli annorlunda i den nya skolan. Det dröjer dock inte länge förrän Viggo hamnar i bråk med klassens översittare Simon. 

Under kyrkkullen i staden finns ett bibliotek som endast ett fåtal känner till. Biblioteket rymmer ett antal ovärderliga gamla böcker om magi och skyddas av väktarna Estrid och Magnar. Väktarna har den senaste tiden märkt av oroväckande magisk aktivitet. Det verkar som om mörkret är på väg in i vår värld. 

Estrid och Magnar är gamla och det finns tecken som tyder på att två unga beskyddare är på väg. Det visar sig att det är Alrik och Viggo som är beskyddarna. Till en början har såväl de gamla väktarna som killarna själva svårt att tro på det. Men när en nidstång försvinner från biblioteket inträffar otäcka saker och Laylah börjar bete sig märkligt. Alrik och Viggo måste hitta nidstången innan det händer något fruktansvärt.

Nidstången är första delen i en bokserie som heter Pax skriven av Åsa Larsson och Ingela Korsell med illustrationer av Henrik Jonsson. Det här är en bok som jag genast sugs in i och jag vill bara ha mer. Det är en mörk och skrämmande historia som påminner mig en hel del om Cirkeln av Strandberg & Bergmark Elfgren. Del 2 i Pax finns redan ute och nu väntar jag otåligt på del 3 som kommer under våren.

1 kommentar:

  1. Bra och spännande bok. Ett måste för dem som läser fantasy och rysare.

    SvaraRadera