måndag 6 oktober 2014

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn

Jacob växer upp omgiven av sin farfars fascinerande och skrämmande berättelser. Hans farfar tvingades fly från Tyskland och växte upp på ett barnhem i England som drevs av miss Peregrine. Farfars historier om barnhemmet handlar om barn med märkvärdiga förmågor och fruktansvärda monster. Han visar Jacob fotografier av barnen och när Jacob var yngre trodde han på allt hans farfar talade om, men med stigande ålder inser han att allt bara är påhitt. Det måste det ju vara, monster finns inte och bilderna är tydligt manipulerade.

Men så en dag sker något hemskt. Jacobs farfar dödas. Jacob är den som hittar farfar, en fruktansvärd syn. Och vad värre är, Jacob skymtar något som precis liknar monstren i farfars historier. Ingen annan ser monstret och Jacobs föräldrar tvingar honom att träffa en psykolog. Jakob drömmer skrämmande mardrömmar, men börjar alltmer tro att han inbillat sig alltihop.

För att Jacob verkligen ska släppa sina fantasier beslutas det att han och hans pappa ska åka till ön där barnhemmet låg. Jacob lyckas ta sig till barnhemmet, där möts han av en övergiven ruin. Plötsligt får han syn på några barn. De springer iväg från honom, men han lyckas följa dem och nu får Jacob se hur barnhemmet verkligen ser ut. Här finns alla de barn som farfar berättat om. Men om barnen nu finns, betyder det att även monstren finns? I så fall är alla i stor fara.

Ransom Riggs har skapat en historia som inte liknar någon annan. Den bygger på en mängd gåtfulla svartvita fotografier. Det är välskrivet och kusligt och jag rekommenderar den varmt! Det har precis släppts en uppföljare som jag verkligen ser fram emot att få läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar