tisdag 7 april 2015

Tidsresor

Jag har lärt mig ett nytt ord: tessra. Det betyder att man reser i tiden och är just vad Meg Murray gör i boken Ett veck i tiden av Madeleine L’Engle.

Megs föräldrar är forskare och därför har hennes pappa rest iväg på hemligt arbete åt regeringen. I början skickade han brev hem till familjen, men den senaste tiden har de inte hört något från honom. Meg är övertygad om att hennes pappa skulle komma tillbaka om han bara kunde, men barnen i skolan tror att pappan övergivit familjen. Meg har inga kompisar och eftersom hon har ett hetsigt humör hamnar hon hela tiden i bråk med elever som sagt något elakt om hennes pappa.

En mörk och stormig natt får Meg, hennes lillebror Charles Wallace och deras mamma besök av fru Vadå. Senare får Meg också träffa fru Vem och fru Vilken, som kan hjälpa henne att hitta pappan. Tillsammans med Charles Wallace och sin nya kompis Calvin börjar Meg leta efter sin pappa. Enda sättet att hitta honom är att tessra. 

Tidsresor spelar också en viktig roll i En nyckel en gåta och fyra brev av Rebecca Stead eftersom huvudpersonen, tolvåriga Miranda, har Ett veck i tiden som favoritbok. Hon har läst den massor av gånger och funderar mycket över hur tiden är konstruerad och om tidsresor skulle vara möjliga i verkligheten.

 En dag blir Mirandas bästa (och enda) vän Sal helt oprovocerat slagen på väg hem från skolan och efter det undviker han Miranda. Hon blir tvungen att skaffa sig nya kompisar och pratar med Marcus, killen som slog Sal. Hon frågar honom varför han slog Sal och Marcus svarar att han bara ville se vad som hände.

Det är bara en av de underliga saker som händer under hösten och som till en början inte verkar ha någonting med varandra att göra. En uteliggare, som Miranda kallar skrattmannen, övar sparkar rakt ut i luften och en naken man har setts springa på en gata i närheten av skolan. En dag när Miranda kommer hem är lägenhetsdörren olåst och extranyckeln, som var gömd i trapphuset, är borta. Senare upptäcker Miranda ett brev från en okänd avsändare som verkar veta allt om hennes liv, även sådant som ännu inte hänt. 

Jag tycker om de här böckerna för att de får mig att fundera över framtiden och vilka konsekvenser våra handlingar får. Mirandas kompis Marcus hävdar att tidsresor är möjliga i teorin eftersom tiden inte är en rak linje framför oss utan alla ögonblick existerar samtidigt. Det är spännande att tänka på. Samtidigt gillar jag att läsa om Meg och Miranda, som båda håller sig för sig själva i början, men som under berättelsernas gång lär känna nya personer och upptäcker att första intrycket inte alltid stämmer.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar