måndag 8 juni 2015

Böcker med allvarliga teman

Jag har läst tre riktigt bra böcker om barn som var och en bär på en tung hemlighet.

I Utestängd av Elisabet Omsen och Jenny Wik får vi följa elvaåriga Yoyo genom hennes dagbok. Där berättar hon om sin pappa som hamnar i fängelse. Hennes tankar rör sig kring skam och skuld. Hur kommer andra att reagera om de får veta att pappa sitter i fängelse? Är det hennes fel att pappa sålt knark? Kommer hon också att bli kriminell? Boken bygger på verkliga händelser och barns egna erfarenheter. Det här är en gripande och mycket viktig bok som lämnar mig med en känsla av framtidshopp för de barn som lever ett liv med en förälder i fängelse.

Om att leva med en förälder som dricker handlar Imorgon är allt som vanligt av Lina Stoltz. Lilian gör allt hon kan för att ingen ska förstå hur det ligger till med hennes mamma. Hon ljuger för läraren och säger att mamma är magsjuk då det är dags för utvecklingssamtal och för bästa kompisen då hon vill följa med hem. Lilian bär en enorm tyngd i magen som hotar att sprängas. Ibland pyser det ut och då beter sig Lilian taskigt mot kompisarna fastän hon vet att det är dumt. När klassen röstar fram henne till lucia vet hon inte vad hon ska ta sig till. Tänk om mamma inte kommer. Eller tänk om hon dyker upp och är full.

Min brorsa heter Noa av Anna-Clara Tidholm och Joanna Hellgren är en bok om rasism. 8-åriga Saga bor med sin mamma och sin storebror Noa som är 16 år. Saga är bästa kompis med Anisa och de ska alltid vara bästa vänner har de bestämt. Men Noa har börjat förändras. Han säger att han bytt namn till Viking. I sitt rum har han hakkors och bilder på Hitler. Noa säger att Saga inte ska vara med Anisa för hon är en svarting. Saga och Anisa googlar på hakkors och får se hemska bilder. Hitler och nazisterna dödade miljontals människor. Tjejerna kan inte förstå hur någon kan vilja vara nazist. Det är några som sprayar hakkors på stan och på skolan. Polisen kommer och frågar om någon vet vem som gjort det. Saga och Anisa vet ju att Noa ligger bakom, men de vill inte skvallra. Efteråt känner de sig nästan som medbrottslingar. Kommer polisen få tag på Noa ändå?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar