måndag 14 september 2015

Röd som blodLumikki går på gymnasiet och bor i egen lägenhet. I skolan håller hon sig helst för sig själv.  Hon har inget behov av ytliga vänner. 

Innan lektionerna börjar för dagen går Lumikki till skolans mörkrum. Där har hon funnit en avskild vrå där hon kan få vara för sig själv. Men idag är det något som är annorlunda i rummet. Lumikki känner en lukt. Hon upptäcker dussintals femhundraeurosedlar indränkta i blod. 

Tillsammans med tre andra gymnasieelever dras Lumikki mot sin vilja in i en härva av utpressning, droger och mord. Lumikki börjar nysta i allt för att ta reda på vilka som är ledare för brottssyndikatet. Men hennes inblandning har uppmärksammats och nu startar en jakt på Lumikki och de andra ungdomarna. 

Röd som blod är den första av den finska författaren Salla Simukkas böcker som översatts till svenska. Det är första delen i en trilogi. De följande två böckerna: Vit som snö och Svart som ebenholts har redan kommit ut. Som höres på titlarna anspelar böckerna på sagan om Snövit. Röd som blod är en riktigt tät och välskriven thriller. Som läsare känner jag ett sug inte bara efter att få veta upplösningen på brotten i den här boken, utan även efter att få veta Lumikkis privata hemligheter som antyds i boken och som förhoppningsvis kommer avslöjas i följande böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar