fredag 4 december 2015

Lite ihop - boktips från Julia

På bokklubben i Östervåla träffas ett gäng 12-åringar några gånger per termin för att prata om böcker. Senaste gången vi träffades hade alla läst Lite ihop av Johanna Lindbäck och så här tyckte Julia, en av deltagarna, om den.

Lite ihop handlar om 12-åriga Majken, vars liv är rätt problematiskt. Plötsligt slutar hennes bästa vän Tessan prata med henne och undviker henne, utan att Majken har en aning om varför. Från att ha varit bästa vänner i hela sitt liv tar allting bara stopp och Majken känner sig bara förvirrad över Tessans plötsligt kyliga beteende. Och allting blir inte bättre när Majken en dag får reda på att Tessan är ihop med en kille vid namn Dexter. Däremot verkar hennes andra vänner veta om det, alla förutom henne.

Majken känner sig bara fel och utanför av brist på information av Tessan. Till slut börjar Tessan bara hänga med jobbiga Belinda – och Majken kan inte låta bli att undra vad hon har gjort för fel. Men det ändras en dag då Majkens mammas vän flyttar till deras stad tillsammans med hennes son Ivan. Ivan är rätt så blyg av sig och i Majkens skola är han rätt utanför och vilsen. Utan vänner. Efter en pinsam träff i mataffären börjar Majken och Ivan prata lite smått, då de går i samma musikskola. Hon spelar fiol och han spelar gitarr. Men den enda anledningen till att hon spelar fiol är främst att få träffa och prata med hennes coola musiklärare Izzy. Sorgen över Tessans beteende utbytts så småningom mot ilska och frustration, och Majken och Ivan kommer på den perfekta idén att få Tessan tillbaka.
      
Jag tycker om ”Lite ihop” av flera anledningar. Dels för att man blir fast efter 2 kapitel och dels för att man kan känna igen sig själv i handlingen, trots att man aldrig riktigt varit med i en sån situation. ”Lite ihop” målar upp en verklighetsbild utav Sveriges barn och ungdomars liv 2015, och många av dessa vardagsproblem brottas många med varenda dag. Författaren Johanna Lindbäck skriver på ett mycket roligt och kreativt sätt, och hon får en att känna sig närvarande och förstående i Majkens situation. Det känns som man är Majkens vän! Jag tror att många tycker om ”Lite ihop” för att man känner igen sig och för att man känner sig bekväm i läsandet. Den beskriver väldigt bra ett vanligt vardagsliv. Hon (Johanna Lindbäck) får en vanlig, tråkig måndag att bli intressant i läsarens ögon. Det är en viss konst att få en ”vanlig” bok om vardag intressant utan att använda sig utav drakar, magi, övernaturligt och mystik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar