torsdag 15 oktober 2015

Odinsbarn

14-åriga Hirka bor med sin far i en liten by. Det är något ovanligt med Hirka. Hon saknar svans. Hirkas far har berättat om hur vargarna bet bort den då Hirka var liten. Men det är något mer som skiljer Hirka från de andra. Hon tycks inte kunna famna.

Alla femtonåringar kallas till Rådet där de ska visa upp sin förmåga att känna kraften. Vad som händer den som inte lyckas famna vill Hirka inte ens tänka på. Hon måste lära sig, men hur hon än försöker klarar hon det inte, och dagen då hon ska ställas inför Rådet närmar sig alltmer.

Hirka har växt upp med berättelser om de svanslösa, odinsbarnen. De som sprider rötan som smittar vid beröring. När femtonårsdagen står för dörren händer något som gör att Hirka får veta sanningen om sig själv. Hon är ett odinsbarn.

Den hon kallat far hittade henne en kall vinternatt vid en av de stenringar som är portar till andra världar. När allt fler varelser från andra sidan visar sig får Hirka skulden. Hon blir ett villebråd som jagas utan förskoning. Hon måste offras för att stoppa rötan.

Det tog ett tag innan jag kom in i boken, men sedan var jag fast. Odinsbarn är en storartad fantasyroman med fornnordiska inslag, men precis som i vår egen tid finns det främlingshat. Det är intressant att författaren vänt på vår världsbild och gjort människorna till dem man skyr och förföljer. Odinsbarn är norska Siri Pettersens skönlitterära debut - och vilken debut sen!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar