fredag 2 juni 2017

Middagsmörker av Charlotte Cederlund

Áilis pappa har nyligen dött och hon flyttar till sin morfar i den lilla byn Idijärvi i Lappland. Áilis mamma dog vid Áilis födsel. Áilis släkt är samer, men hon har själv aldrig tidigare varit i Lappland.

Snart märker hon att samerna ofta möts av diskriminering och hat från den övriga befolkningen. Men även inom den samiska kulturen finns det fördomar. Áili inser att det inte kommer att bli lätt att passa in i det nya samhället.

När hon för första gången åker in i byn drabbas hon av en märklig upplevelse. Det känns som om hon fått en kraftig elektrisk stöt och hon får svårt att andas. Fler konstiga saker inträffar de närmaste dagarna och sakta går det upp för Áili att hon har förmågan att kommunicera med andevärlden. Hon är en nåjd. Den första på flera hundra år. Hennes uppgift är att försvara byn mot den uråldriga ondska som närmar sig - en ondska alla trott varit utdöd sedan länge.

Jag gillar verkligen kombinationen av samisk kultur och fantasy. Del två har precis kommit ut. Jag ser fram emot att ligga i utesoffan och läsa den i sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar