måndag 19 februari 2018

Böcker du inte får missa

Den senaste tiden har jag läst två fantastiska böcker som har allt: gripande ämnen, lysande språk och underbara huvudpersoner. Jag vill rusa ut och ropa till alla jag möter "läs de här"!

The hate U give av Angie Thomas. 16-åriga Starr bor i en fattig förort. För att ge henne bättre möjligheter har hennes föräldrar satt henne i en privatskola. Starr känner att hon inte har någonstans där hon kan vara sig själv. I skolan måste hon tona ner sitt sätt att prata för att inte framstå som den svarta tjejen från ghettot och hemma anklagar kompisarna henne för att var en snobb. En kväll när Starr och hennes kompis Khalil är på väg hem blir de stoppade av en vit polis. Polisen tvingar Khalil att kliva ut bilen. När Khalil böjer sig fram och frågar hur det är med Starr skjuter polisen honom tre gånger i ryggen. Starr blir ensamt vittne till dödsskjutningen. Nu förändras hela hennes liv. Hon måste vittna om vad som hänt och pressen är stor, både från polisen och människor i hennes närhet som kräver rättvisa för Khalil. Men där finns också de som inte vill att hon ska vittna, som är beredda att göra vad som helst för att stoppa henne. Det här är en oerhört stark skildring av polisvåld mot svarta. Trots den skrämmande bild som förmedlas finns ändå hopp om förändring.
 
Vända världen rätt av Jennifer Niven. Libby har inte gått i skolan på flera år. Efter att hennes mamma oväntat dog i en hjärnblödning började Libby tröstäta och till sist var hon så stor att hon inte kunde komma ut ur huset. Nu har hon gått ner en del i vikt, men hon är ändå livrädd för vilka kommentarer hon kommer att få då hon börjar i skolan på nytt. Jack är ansiktsblind och känner inte ens igen sin egen familj. Han kämpar hårt för att dölja hur det ligger till och varje dag är en kamp för att kunna identifiera personerna runtomkring. I skolan har han en tuff attityd för att hindra någon från att våga ge sig på honom. Libbys och Jacks vägar korsas. Till en början ser de bara det yttre hos varandra, men när de lär känna varandra upptäcker Jack att Libby är stark, rolig och älskar att dansa. Libby får veta saker om Jack som han inte avslöjat för någon annan. Deras känslor blir allt starkare, men klarar deras kärlek att visas upp för omvärlden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar