måndag 20 december 2010

Naturens mysterier

Naturens mysterier av författaren Håkan Borgström vill jag rekomendera till alla nyfikna barn från 10år och uppåt. Det här är den perfekta boken att bläddra i med kompisarna eller läsa tilsammans på naturvetenskapslektionerna för att upptäcka saker man inte visste om naturen.

Några saker är häpnansväckande. Visste du tillexempel att en myra kan bära tjugo gånger sin egen vikt? Det är ungefär det samma som om en sjuårig flicka eller pojke skulle bära på en ko!

Andra saker är av det obehagligare slaget. I Indonesien finns det tydligen flygande ormar som kan spänna ut revbenen så att de blir helt platta och kan glidflyga i luften. En sådan orm skulle jag i alla fall inte vilja möta på ute på djungelpromenad (hemska tanke).

Gulliga fakta som att kameleonter kan röra sina ögon oberoende av varandra åt varsitt håll finns också. Det skulle nog vara alla lärares önskedröm att både kunna skriva på tavlan och se vad eleverna hittar på för bus i bänkarna samtidigt!

Bloddrypande uppgifter om köttätande växter, vampyrdjur och fästingar är en annan faschinerande del av boken. Visste du tillexempel att en blodigel kan suga i sig lika mycket blod som innehållet i en flaska nagellack och sedan må gott på det i ett helt år. Blä!

Känsliga barn måste jag nog ändå varna för en del ruggiga bilder!
En bok att läsa med skräckblandad förtjusning helt enkelt.

Boken finns på alla f-6 skolor i Heby kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar