tisdag 19 februari 2013

Min syster är i tusen bitar

Med ett sakligt och osentimentalt tilltal berättar tioåriga Jamie om sitt liv och sin familj. Fem år tidigare dog hans storasyster Rose i ett bombattentat utfört av en muslimsk terrorgrupp. Familjens liv slog då i spillror och föräldrarna slutade leva. Det enda de tänkte på - och fortfarande tänker på - är Rose. Jamie och hans syster Jasmine, Roses tvillingsyster, glöms bort. Föräldrarna vill att de ska sörja Rose, men Jamie minns henne knappt.

Jamies pappa börjar dricka och en dag lämnar lämnar mamman familjen för en ny man. Jamie och Jasmine flyttar med pappa ut på landet. Jamie väntar på att mamma ska komma tillbaka och allt ska ordna upp sig. På sin födelsedag får han en Spidermantröja skickad till sig av mamma. Jamie beslutar sig för att inte ta av tröjan förrän mamma är hos dem igen.

I skolan blir Jamie mobbad av några killar. Men i klassen finns också Sunya. Sunya med de glittrande ögonen. Sunya är modig och fantasifull och hon får världen att gnistra. Äntligen får Jamie en vän. Problemet är bara att Sunya är muslim och Jamies pappa avskyr muslimer efter bombdådet. Jamie slits mellan fadern och Sunya. Kan han fortsätta vara Sunyas vän?

Av de böcker jag läste förra året är det här en av de absolut bästa. Min syster är i tusen bitar är en otroligt gripande berättelse som skär i hjärtat samtidigt som den stundtals är så rolig att jag skrattar högt. En helt fantastisk debut av Annabel Pitcher!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar