tisdag 19 februari 2013

Matchad

I spåren av Hungerspelen har det kommit ut en hel del dystopier. En som är riktigt bra, spännande och välskriven är Matchad av Ally Condie. Fortsättningen Korsad har precis kommit och jag ser verkligen fram emot att få läsa den!

I framtiden styr samfundet med järnhand. För människornas bästa är det samfundet som bestämmer vilka som får gifta sig och med vem, hur mycket var och en får äta och när de ska dö. Systemet tillåter inga egna tankar, människornas liv är planerade i minsta detalj.

Cassia är uppvuxen med allt detta. Hon har sett sina föräldrars lyckliga äktenskap och ifrågasätter aldrig samfundets regler. Nu närmar sig dagen då Cassia själv ska bli matchad. Hon ska få veta vem hennes framtida make ska bli.

Det visar sig vara hennes bästa vän Xander som är hennes utvalda och Cassia blir lycklig. Men ett fel i systemet gör att Cassia även matchas med Ky. Ky klassas som en avvikelse och får egentligen inte gifta sig alls.

Samfundet gör vad de kan för att få Cassia att glömma Ky, men istället växer hennes intresse för honom. Vem är han egentligen och varför har han blivit klassad som avvikelse? Cassia och Ky träffas så ofta de kan, fast om deras förhållande upptäcks riskeras deras egna och deras familjers liv att slås i spillror.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar