torsdag 2 september 2021

Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali


Elaf har flytt från Irak som 4åring. Nu, som 10åring, har hon fått sin första mens. Direkt sätter kugghjulen igång, hon ska inte längre träffa killar och män, får inte delta i simundervisning eller dans. Kläderna ska täcka, hon och hennes mor letar länge efter en studentklänning, senare i berättelsen, som döljer axlar och knä.

Boken är indelat i tre delar - först barndom, sen uppväxten, flytten till Stockholm, sen en resa till Irak som hon genomfört med pappan. Det var spännande att följa med till den kollektiva levnadsstilen som finns i Irak. Man bor med släktingar, det finns inga ålderdomshem, det är barnen som förväntas ta hand om föräldrarna.

Väldigt fint att pappan ställer upp på intervjuerna som är insprängda i texten, när han blir så hårt kritiserat. Han hade jobbat som läkare i Irak, vilket han inte kunde fortsätta i Sverige pga språket. Hon tackar honom i slutet, utom honom ingen bok.Däremot hade modern svårare att koppla bort hedersnormerna.

En bra och viktig bok om hedersförtryck som enligt Svensk Bokhandel har varit den tredje mest sålda ungdomsboken hittills i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar