tisdag 2 augusti 2011

De tusende


De tusende av Petter Lidbeck är en grafisk roman, d.v.s. en bok med många illustrationer, i det här fallet i mangastil. Det är en kuslig berättelse vilket understryks av Max Elmberg Sjöholms skickliga illustrationer och det är med en alltmer stigande spänning jag läser den.

Boken utspelar sig i en mörk tid då en fasansfull pestliknande smitta har spridit sig i världen. De sjuka får otäcka svarta blåsor på kroppen och är oftast bara några dagar från döden. Men några få, en på tusen, överlever smittan. Dessa överlevande är dock de värsta smittspridarna och har förpassats ut på en ö. Där får de ta hand om andra smittade och bränna de som dör. De överlevande har förlikat sig med sitt öde även om Mercer och hans vän längtar tillbaka till tiden då allt var som vanligt. Men på ön finns också Gecko och han tänker inte nöja sig med hur han blir behandlad. Gecko får all fler anhängare när han pratar om att ta sig in till fastlandet och påskynda smittan och därigenom själv ta makten. Gecko visar sig alltmer brutal och drar sig inte för något när det gäller att röja sina motståndare ur vägen. Kommer någon kunna stoppa honom innan det är för sent?

De tusende är en skrämmande berättelse med många frågor att fundera kring. Hur långt skulle du till exempel själv kunna gå för att få behålla det liv du är van vid?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar