tisdag 8 december 2020

Donny av Thomas Halling

 


Det här är en hemsk bok. Inget snack om saken. Otroligt lättläst, skickligt format av mästaren i ”lätt att läsa, svårt att glömma” Thomas Halling. 

Donny strular i skolan, låg impulskontroll, ständig oro i kroppen, ständig vrede, så han har assistent, Risto. Resten av klassen sneglar sensationslysten men helst från långt håll, han är så fruktansvärt ensam. Men han gillar Risto. 

Det är sämre med familjen därhemma, att gilla alltså. Pappan är konstant borta, finns bara som en oklar längtan. Mamman har ny karl, Lasse, mest för att supa. Det är sällan mamman dyker upp handlingskraftigt, hon flyttar från sängen till soffan och flaskan. Och skäller på Donny. Många ungdomsböcker om alkoholism tar de vuxnas parti, märker jag först nu. Den här skildrar allt från Donnys sida, och den gör det så bra! Den mamman vill inte jag träffa, ännu mindre bo med henne! 

Hur det börjar gå ännu mer snett måste jag lista ut nu... det är inte det viktiga. Men, såhär: Donny är ute och hungrig, stöttar på Zac, och för att slänga käft frågar han om han kunde låna en hundring. Han får 500 spänn, skrattande, och när Zac går därifrån ropar han att imorgon vill han ha 700 tillbaka! Cirkusen är igång, fordringar skjuter i höjden: först 700 spänn, sen en jacka, sen en mobil. Donny är rädd, för Zac umgås med de riktigt vidriga typerna. 

Hur det går? Ja, det får du veta om du lånar och läser.

Boken gick så under huden på mig. Elegant, brutal, och varnande, lättläst, hela tiden på Donnys sida. Inte att glömma omslagsbilden, där man inte ser vem det är. Vi alla kunde hamnat där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar