måndag 27 maj 2013

Jellicoe road

Jag har precis avslutat en helt fantastisk bok! Jellicoe Road av Melina Marchetta är en av de bästa jag läst. Det är en vacker, dramatisk berättelse som handlar om övergivenhet, men också om kärlek. Jag imponeras av Marchettas förmåga att fläta samman de olika livsödena till en och samma historia. Det här är en bok du inte får missa!

17-åriga Taylor Markham går sista året på Jellicoe internatskola. När Taylor var elva år övergavs hon av sin mamma. Sedan dess har Hannah tagit hand om Taylor. Hannah arbetar som husföreståndare på skolan. Sin pappa har Taylor inga klara minnen av.

Taylor är ovillig ledare för skolans elevhem. Skolans elever ligger i ständigt krig med ungdomarna från orten Jellicoe och kadetterna som varje år slår läger utanför skolan några månader. Som ledare är det Taylor som har största ansvaret för att skydda skolans elever från fienderna.

När kadetterna återvänder detta år visar det sig att de har en ny ledare, Jonah Griggs. Jonah och Taylor har en historia ihop som Taylor gjort allt för att glömma. Nu när de möts igen tvingas Taylor åter att minnas.

Så en dag försvinner Hannah. Taylor blir än en gång övergiven av en vuxen hon litat på. Bland Hannahs papper hittar Taylor en bok som Hannah skrivit om fem ungdomar. Ungdomarna lär känna varandra vid en hemsk olycka och några år senare försvinner en av dem spårlöst. När Taylor läser boken börjar hon ana att berättelsen bygger på verkliga händelser. Kanske kan den till och med ha med hennes eget ursprung att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar