fredag 20 november 2020

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm

 


Vi är många som älskar den här finstämda resan mot döden.

Marsvinet herr Muffin är trött. Han har haft det bra, en finfin fru nån gång i tiden, svart och vacker. 6 små lurviga ungar. En bit gurka många gånger, i sin ungdom kunde han bära en hel gurka! Och varje dag lite kel. Nu sitter han och suckar, tänker nöjt tillbaka, och får alltmer ont. Veterinären kommer och klämmer, hon skakar på huvudet. Många morgnar får herr Muffin ett brev, det är viktigt att kolla i brevlådan varje dag. Kan han läsa? Nej, men han kan bita sönder brevet i små små bitar som flyger som snöflingor när han nyser. Och det gör han allt oftare.

I breven förklarar familjens barn vad pappan har berättat. Att ett marsvin är gammalt när det är sju år, att det när som helst kan dö. Kanske är du död när jag kommer hem från skolan, förklarar barnet.
Det är precis det som sker. Plötsligt har herr Muffin dött och blir begraven. Även en dödsannons finns med, en notis i tidningen, och en tröstepsalm.

Bilderboken är en sorgesång till livet som kan läsas om och om igen. Den bär dig och dina barn som läser och tittar hela vägen, från det att herr Muffin mår lite dåligt tills han vilar i en grav. Fantastiskt säkra penseldrag av Anna-Clara Tidholm, alltid med herr Muffin i centrum. Hejdå, herr Muffin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar